Tentit

Vihdoin olen saanut opinnot suoritettua kevään osalta ja viimeinenkin tentti on takana. Olen ehtinyt tosiaan palata jo takaisin Suomeen ja ajattelin nyt palata vähän viimeiseen pätkään opiskeluistani. Aiemmin kerroin siitä, miten täällä lukukaudet järjestellään ja Oulun reissun jälkeen, kun palasin takaisin Canterburyyn meillä alkoikin tuo kesälukukausi (summer term). Mulle tää tarkoitti sitä, että tulin asumaan kirjastolla nenä kiinni kirjassa ja opiskelemaan mahdollisimman paljon, että tenttien osalta tulisi menestystä. Tein myös päätöksen, että kun opiskelen hyvin päivät voin välillä myös tehdä jotain muuta ja kävinkin esimerkiksi pyöräreissulla Whitstablessa, Escape roomissa sekä ehdin nauttia auringosta. Etenkin tuo reissu Whitstableen pyörällä on sellainen mitä todella suosittelen. Koska minulla oli Sport centeriin jäsenyys, sain vuokrata pyörän ilmaiseksi. Pyörät olivat erittäin hyvä kuntoisia ja pyöräreitti oli todella ihana ja nautin pitkästä aikaa oikeasti todella paljon pyöräilystä. Minulla sattui tuolle päivällä todella lämmin ja aurinkoinen ilma, joten pääsin nauttimaan siitä myös täysillä ulkoilun muodossa. Myös Canterburyn Escape room oli todella mielenkiintoinen. Se on rakennettu kaupunkia reunustavaan vartiotorniin ja on ollut joskus käytössä vankilana. Tarkoitus pakohuoneessa olikin paeta tuolta vankilasellistä. Ympäristönä se oli ihan mieletön kokemus ja jäi into käydä suorittamassa myös heidän toinen pakohuoneensa.




Mutta sitten itse asiaan. Tentti systeemi oli tosiaan hyvin erilainen myös mitä Suomessa. Olen tottunut siihen, että tentit järjestetään suurissa saleissa ja siellä on monia eri tenttejä yhtä aikaa. Näin itse tenttitilaisuus oli myös Kentissä periaatteessa. Systeemi oli silti todella paljon verrattavissa ylioppilaskirjoituksiin. Tenttisaliin ei saanut viedä mitään muuta kuin läpinäkyvän vesipullon, mustekyniä ja opiskelijakortin. Toki, jos oli mukana takki sen voi ottaa tenttisaliin mutta se piti sijoittaa pöydän alle. Paikat oli jaettu saliin tenttinumeron perusteella (meillä siis oli erikseen opiskelijanumero ja tenttinumero mikä oli mielestäni hämmentävää). Nämä listaukset paikasta olivat tenttisalin ulkopuolella ja merkitty numero- sekä kirjainkoodein. Jokainen pystyrivi oli merkitty kirjaimella A-Q ja vaakarivi 1-25. Lisäksi tentin aikana tenttisalissa kierteli valvojia jatkuvasti. Muistan ainakin omalta osaltani kuitenkin, että ylioppilaskirjoituksissa valvojat olivat istumassa omilla paikoillaan ja minusta olikin mielenkiintoista, että tenttiä vartioitiin niin tarkasti, että salissa käveli n. 10 valvojaa koko tentin ajan edestakaisin. Valvojien tehtävänä oli tarkistaa, että opiskelija oli tekemässä oikealla paikalla omaa tenttiään ja että opiskelijakortti oli oikealla paikalla pöydällä. Lisäksi tietenkin vahtien, ettei vilppiä tapahdu. Tentti tilaisuutena oli todella jännittävä, etenkin ensimmäisen tentin osalta sillä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä mitä tenttisalissa on tai miten löytää oma paikka. Alussa kuitenkin tulee yleiset ohjeet siitä mitä pöydältä löytyy ja miten niihin vastataan. Ensimmäisen 30min aikana ei saa poistua, aivan kuten meillä ei Suomessakaan saa. Mutta myöskään viimeisen 30min aikana ei saa poistua. Lisäksi aikaa tehdä tentti on varattu vain 2h. Täytyy siis tietää mitä aikoo vastata ja tieto täytyy olla päässä heti, aikaa miettimiselle ei ole.



Ensimmäinen tentti minulla oli Neurosciencen tentti. Tässä tentissä minulla oli kolme essee tyyppistä vastausta tehtävänä ja aika meni melko tiukalle. Toki aihe oli todella mielenkiintoinen ja löytyi helposti kolme kysymystä, joihin vastata. Jokaisessa tentissä siis oli valinnanvaraa siitä mihin kysymyksiin vastaa. Toinen tenttini oli Infection & Immunityn tentti, jossa oli kaksi essee kysymystä. Kurssi oli jaettu kahteen alueeseen ja toinen essee piti valita ensimmäisen osan aiheista ja toinen sitten toisen osion aiheista. Kolmannen tentin kanssa meillä olikin vähän haasteita. Tenttipäivää tosiaan päätettiin siirtää alkuperäisten ilmoitusten jälkeen ja olin jo hankkinut lennot takaisin Suomeen näiden päivämäärien perusteella heti kun tieto tenteistä tuli. Päivämäärää päätettiin muuttaa kenellekään ilmoittamatta ja tenttipäivä siirtyi kotiinpaluuni jälkeen. Jouduin selvittelemään tätä pidemmän aikaa, että miten pääsen tenttini tekemään vai jääkö koko tentti tekemättä. Onneksi juuri paria päivää ennen, kun lähdin takaisin kotiin, sain tiedon, että tentin teko onnistuu Suomessa! Tämä oli erinomainen tieto ja sainkin viime viikolla viimeisen tentin tehtyä täällä kotisuomessa. Tässä tentissä oli data-analyysi, johon oli pakko vastata sekä essee. 



Koska tentissä aikaa vastata oli vain 2h täytyi tenttiin kertaamisessa ottaa huomioon, että täytyy olla tietoinen kaikesta alueen asioista ja tiedon täytyy olla päässä todella hyvin. En varmaan koskaan ole valmistautunut tentteihin näin hyvin mitä tämän kevään aikana. Yleensä kertaan tenttiin muutamana päivänä ennen tenttiä mutta nyt kertailin viikkoja etukäteen. Tämä näkyikin sitten varmuudessa tehdä tentit ja siitä miten vastaukset jäsentyivät päässä. Olen aina ollut todella nopea kirjoittamaan esseitä ja ajatukseni esseen kirjoittamisessa yleensä etenee paljon nopeampaa kuin mitä ehdin kirjoittaa mukana. Tämä oli todellakin hyödyllinen taito, kun tentin tekoon aikaa oli mielestäni melko vähän.




Tentit menivät kuitenkin mielestäni ihan hyvin, vaikka alussa jännitti miten oma kielitaito erimerkiksi riittää vastaamaan kysymyksiin. Mun alalla onneksi meidän opetuskieli on ollut isolta osalta englanti ja olen muutaman tentin tehnyt Suomessakin englanniksi, joten jännitys ei ehkä ollut niin suuri mitä olisi voinut olla. Pieniä juttuja olisin voinut selvittää paremmin ennen ensimmäistä tenttiä kuten se että Englannissa tentit tehdään mustekynällä eikä lyijykynällä kuten kotona olen tottunut tenttini tekemään. Kannattaa siis ottaa kunnolla selvää ja kysellä myös paikallisilta miten tällaiset järjestely toimivat sillä ainakin britit ovat todella ystävällisiä ja mielellään auttavat ongelmien kanssa (ainakin vaihto-opiskelijoita ja turisteja).



-Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tentit

Vihdoin olen saanut opinnot suoritettua kevään osalta ja viimeinenkin tentti on takana. Olen ehtinyt tosiaan palata jo takaisin Suomeen ja ...