Rahapuhetta

Seuraavana ajattelin tarkastella vähän rahapuolta täällä Canterburyssa. Oli paljon asioita mitkä mulle tuli ihan yllätyksenä ja olisin ollut todella innoissaan, jos olisin saanut tietää edes osan näistä asioista etukäteen. Ajattelin kuitenkin aloittaa puhumalla kivammalla puolella eli minkälaista rahaa täällä saa opiskelijana. Ongelmana ekat viikot täällä oli rahayksikkö. Oon myös parhaani mukaan koittanut kääntää summia euroihin nykyisen kurssin mukaan. Samalla jaan myös vähän keväisiä maisemia täältä kampuksen lähistöltä :)Minä olen täällä opiskelemassa tosiaan Erasmus-vaihdon kautta, joka tarkoittaa sitä, että saan Erasmus-tukea. Tuo rahasumma ei ole mikään äärettömän suuri ja sitä pitää muistaa hakea hyvissä ajoin. Erasmus-tuki on tarkoitettu kattamaan vaihtoon lähdettäessä maksettavia kustannuksia kuten lennot. Erasmus-tuen saaminen vaatii, että suunnitelma opiskeluista on täytettynä ennen vaihtoon lähtöä. Tämä suunnitelma täytyy myös palauttaa muiden pakollisten lomakkeiden kanssa, jotta tuosta tuesta saa loppuosan itselleen. Tuki maksetaan siis kahdessa osassa. Ennen vaihtoa apurahaa saa 80% ja loput vaihdon jälkeen, kun kaikki pakolliset paperityöt on tehtynä. Tuki on summaltaan reilut 1500€. 

Lisäksi Kela maksaa opintotukea normaalisti sekä asumislisää. Asumislisää ei ole siis mahdollista enää saada nykyään Suomessa mutta kun lähtee väliaikaisesti asumaan muualle Kela maksaa asumislisää. Myös asumistukea on mahdollista saada, jos asumiskuluja tulee myös Suomeen. Lisäksi Kela takaa korotetun opintolainan. Opintolainasta kannattaakin ottaa kaikki irti täällä ollessaan!Sitten niihin vähän ikävämpiin rahapuoliin eli menoihin. Yksi todella tärkeä asia minkä olisin halunnut tietää etukäteen on asumisen hinta. Täällä on todella kallista elää missä vaan. Minä asun tällä hetkellä yliopiston asuntolassa viiden muun opiskelijan kanssa samassa huoneistossa. Meillä on tässä yhteinen keittiö, suihku ja vessat. Hintaa tälle pienelle huoneelle tulee kuukaudessa yli 500€. Toki tähän vuokraan kuuluu vesi, sähkö ja yliopiston nettiyhteys. Lisäksi on hyvä tietää, että yhden lukukauden (termin) vuokra pitää maksaa kerralla. Minä maksoin sekä kevään että kesän vuokrat kerralla ja ne oli noin 3000€. Tätä varten siis todella pitää olla säästössä valmiina rahaa! Asuminen on hieman halvempaa kampuksen ulkopuolella mutta se vaatii sitten tilin perustamista tänne, koska laskut on maksettava paikallisella pankkiyhteydellä. En myöskään osaa sanoa miten sähkö, vesi tai netti hankitaan :D Sen verran olen kuullut, että vesi on täällä todella kallista.Toinen yllättävä rahareikä on ollut pyykkääminen. Koska täällä ei tosiaan ole mitään pyykkikoneita asunnoissa on käytävä kampuksen pyykkituvissa. Yhden kerran pyykkikoneen pyörittäminen maksaa 2,60£ eli n. 3,10€. Lisäksi koska täällä ei ole mitään mahdollisuuksia kuivata pyykkejä kaikki on käytännössä pyöritettävä kuivausrummun läpi joka maksaa 1,70£ eli 2€. Koska tänne lähtiessä vaatteita on myös otettava rajallisesti mukaan, pyykkitupa on tullut tutuksi. Kerran pyykkien peseminen maksaa siis euroissa 5€/kerta. Kallista, sanon minä.Muuten täällä oleminen on halvempaa kuin Suomessa. Ruoka on hieman halvempaa sekä täältä pääsee halvalla kulkemaan niin junalla, bussilla kuin lentokoneellakin. Keräsin tähän vähän erilaisia hintoja tietyistä jutuista:
  • paketti kanaa 3£ (3,60€)
  • jauheliha 750g 3,79£ (4,55€)
  • kasvikset 500g 1,30£ (1,56€)
  • banaani 0,76£ (0,91€)
  • olut 1,70£ (2,05€)
  • viini 5£ (6€)
Ravintoloiden hinnat vaihtelee vähän paikan mukaan mutta 12£-20£ (14,5-24€) saa jo hyvän annoksen ruokaa tai menun. Pubeissa pintti olutta maksaa 2-3£ (2,4-3,6€). Kahviloissa kuppi kahvia maksaa ~2£ (2,4€) ja kuppi teetä 1-2£ (1,2-2,4€). Täällä on myös mahdollista käydä nauttimassa afternoon tea. Tähän sisältyy monenlaisia leivonnaisia, suolaista syötävää sekä paikallisia skonsseja. Tietysti teetä saa juoda niin paljon kuin haluaa. Yleensä näiden hinta on ~20£ (24€) kahdelle henkilölle.Myös asioita mistä tykkään täällä tosi paljon on julkinen liikenne. Verrattuna Ouluun täällä on oikesti ihan mukavaa ja helppoa kulkea julkisilla liikennevälineillä. Canterburyssa on kaksi juna-asemaa joista lähtee ainakin neljä junaa joka tunti Lontooseen. Junalla on siis todella helppoa kulkea. Hinnat junalippuihin vaihtelee todella paljon 12£ (14,5€) ja 30£ (36€) välillä, riippuen siitä kuinka hyvissä ajoin lipun on varaamassa. Junamatka täältä Lontooseen kestää 1-2h. Myös bussi kulkee täältä Lontooseen todella mukavasti. Viisi kertaa päivässä kulkevaan bussiin on mahdollista saada lippu 4£ (4,8€) jos tietää hyvissä ajoin milloin on reissuun lähdössä. Paikallisliikenteen bussi on ehkä hieman kallis verrattuna tähän 4£ (4,8€) bussiin Lontooseen. Yliopiston opiskelijana Stagecoach-appilla saa päivän bussilipun Canterburyyn 2,90£ (3,5€). Samalla sovelluksella voi myös ostaa 6,80£ (8,2€) lipun, jolla pääsee päiväksi ajelemaan vähän kauemmas kaakon alueilla. Jos haluaa lähteä vähän kauemmaksi matkalle on hyvä tietää että Ashfordista lähtee Eurostar juna jolla pääsee kätevästi Euroopan puolelle. Ashfordiin on täältä 20min matka junalla. Eurostarilla pääsee esimerkiksi Pariisiin tai Brysseliin. Jos varaa hyvissä ajoin voi päästä 50€ suuntaansa. Tämä on todella kätevä kulkutapa sillä matkaan menee aikaa vain ~2h. Toki myös lentäminen on hyvä vaihtoehto mikäli haluaa matkata kauemmas. Lontoosta lähtee todella halpoja lentoja etenkin eurooppaan. Ihan yleisenä rahavinkkinä vaihtoa ajatellen: säästä kaikki mitä voit! Täällä matkaaminen on huippua sekä täältä pääsee myös todella kätevästi kauemmas. Myös aluksi esimerkiksi vuokran maksuun on hyvä säästää rahaa ihan reippaasti. 


-Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tentit

Vihdoin olen saanut opinnot suoritettua kevään osalta ja viimeinenkin tentti on takana. Olen ehtinyt tosiaan palata jo takaisin Suomeen ja ...